Plan van aanpak
Achtergrond
Wederom gaan we ons deze periode ontwikkelen binnen het vak online communicatie. Alles zal hetzelfde verlopen als de eerste periode, alleen heb ik deze keer een ander onderwerp gekozen.
Tijdens de eerste periode wilde ik graag dicht bij mezelf blijven. Ik schrijf al sinds ik vier jaar oud ben, - wat ik echt geweldig vind - maar tot aan de vorige periode schreef ik eigenlijk alleen maar verhalen. Daarom heb ik me verdiept in het schrijven van SEO teksten. Deze periode wil ik graag een andere passie van mijn behandelen: social media. Sinds 2012 heb ik een persoonlijk (privé) account waar ik foto’s van mezelf deelde met mijn vrienden. Rond 2018 maakte ik een account aan voor mijn eerste boek die ik geschreven heb, wat later een account werd waar ik al mijn bullet journal spreads deelde. Toentertijd heb ik nooit precies begrepen waarom mijn content niet aansloeg, waarom mijn account niet groeide en wat ik precies fout deed.
Daarom ga ik me deze periode verdiepen in Instagram om zo mijn eigen account - Content Met Passie - te verbeteren. Ik heb deze periode dus geen opdrachtgever voor wie ik dit ga uitzoeken.
Het is mijn bedoeling om mijn gehele Instagram te verbeteren. Daarom heeft dit project geen duidelijk eindpunt. Misschien lukt alles binnen één periode, maar misschien heb ik er wel meer tijd voor nodig.
Ik heb er bewust - ondanks het advies tijdens de coachingsles - voor gekozen om me alleen op Instagram te focussen. Op dit moment weet ik nog niet helemaal wat ik met mijn 'bedrijfje' wil. Daarom houd ik me deze periode alleen bezig met Instagram.
Projectresultaat
Omdat ik niet precies weet hoelang ik met mijn project bezig ben, ga ik hier het resultaat neerzetten wat ik aan het einde van mijn project wil behalen. Nogmaals: misschien behaal ik dit aan het einde van deze periode en misschien wel niet.
Ik hoef - om te beginnen - geen BN’er te worden, maar mijn streven is wel om een ‘bekend persoon’ binnen mijn eigen vakgebied te worden. Dat zodra mensen aan schrijven denken, ze dan aan mij denken. Net zoals mensen bij bullet journalen al snel aan iemand als Creachick denken.
Daarom is een van mijn doelen om aan het eind van dit project 300 volgers te hebben. Op dit moment heb ik er ongeveer 100. Ik wil een doel zetten die realistisch is, maar waar wel uitdaging in zit. Verder wil ik gemiddeld 50 likes per foto’s (dit zijn er nu 15) en wil ik meer engagement in de vorm van reacties, saves en DM’s.
Ook wil ik helder op papier hebben wat Content Met Passie voor mij is. Wat wil ik ermee vertellen en hoe ziet dat er precies uit? Het is namelijk niet zomaar een naam die ik bedacht heb voor deze opleiding. Als alles volgers plan verloopt, wil ik mijn eigen bedrijfje beginnen. Met - zoals je al verwacht - Content Met Passie als bedrijfsnaam.
En als laatste wil ik natuurlijk een pagina hebben die helemaal bij mij past en waar mensen inspiratie uit kunnen halen op de gebieden die ik behandel.
​
Projectactiviteiten
Allereerst wil ik onderzoek doen naar hoe je het beste je Instagram pagina kunt verbeteren, wat je doen moet verbeteren en hoe je elk onderdeel individueel het beste kunt verbeteren. Hiervoor wil ik in ieder geval het boek ‘Instaproof’ lezen en eventueel andere boeken die ik kan de bibliotheek vind. Daarnaast wil ik ook verschillende artikelen op Pinterest lezen. Op Pinterest kun je namelijk artikelen vinden van mensen over de hele wereld. Het lijkt mij erg interessant om hun kijk op Instagram te lezen. Deze informatie verzamel en vertaal ik, waarna ik het in Canva bestanden zet. Deze bestanden zullen later te lezen zijn op deze site.
Uit het onderzoek zullen verschillende punten rollen. Deze punten wil ik categoriseren zodat ik er per categorie mee bezig kan. Nog voordat ik overal mee begin, wil ik alle statistieken opschrijven. Dit wil ik elke week gaan doen zodat ik - aan de hand daarvan - mijn voortgang kan meten.
Vervolgens wil ik de volgende punten aanpakken:
- Wat wil ik precies vertellen? Welke onderwerpen wil ik behouden? Welke onderwerpen schrap ik? Komen er ook onderwerpen bij? Hoe wil ik deze onderwerpen bespreken? Wie ben ik als persoon? Wat is mijn usp? Bij al deze onderwerpen hoort natuurlijk ook een doelgroep/niche. Ook dit ga ik uitzoeken tijdens de eerste stap van mijn plan.
​
- Huisstijl en beeldtaal. Denk hierbij aan: logo, kleurenpallet, lettertypes, soort fotografie, etc. Hier wil ik ook graag een moodbaord bij maken zodat ik het visueel kan bekijken.
​
- Feed. Denk hierbij aan: het thema en de kleurencombinatie, maar ook dingen zoals: geotag, captions en hashtags.
​
- Alles wat boven in het gedeelte boven mijn feed staat: profielfoto, biografie, highlights, linkjes, etc.
​
- 'Gedrag'. Dit klinkt misschien heel raar, maar ook daar worden veel tips over gegeven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: interactie, feedback, netwerken, jezelf zijn, etc.
​
- Stories, reels en igtv. Welke wil ik inzetten en hoe wil ik ze inzetten? Wanneer plaats je waar een video?
​
- Content in mijn feed. Ik heb nu een thema en een kleurencombinatie gekozen, maar er komt natuurlijk nog veel meer bij de feed kijken. Wat voor content willen mensen bijvoorbeeld zien? Wat voor soort content spreek aan; flatlays of nagemaakte scènes? Hoe kun je goede foto's maken met je telefoon; fototechnieken? Dus veel meer kijken naar de inhoud.
​
​
Projectgrenzen
Er zijn zeker dingen die ik niet wil bereiken. Zo wil ik geen influencer worden buiten mijn eigen vakgebied. Ik wil op den duur best laten zien wat ik draag als daar ooit vraag naar is, maar ik wil niet kledinglogs, make-up routines of al mijn maaltijden delen met mijn volgers. Ik wil een ‘influencer’ / ‘bron van inspiratie’ zijn binnen mijn eigen vakgebied.
Wat ik zeker deze periode niet ga doen is podcasts luisteren! In mijn vrije tijd heb ik een poging gedaan om ‘de machinekamer’ te luisteren. Het leek/lijkt mij een super leuke podcast over creatief werken, zo heb ik nog wel meer podcasts die me wel leuk luisteren, maar het komt er gewoon niet van. Ik ben nooit verder gekomen dan de eerste twintig minuten van de eerste podcast, omdat ik gewoonweg niet het geduld heb om een uur naar een podcast te luisteren.
Tussenresultaten
Tijdens de vorige periode heb ik elke week een reflectie geschreven. Deze periode wil ik graag iets anders proberen, iets waarvan ik zelf denk dat het overzichtelijker is. Daarom ga ik deze periode na elke activiteit reflecteren. Denk hierbij aan: na het onderzoek, na het schrijven van het definitieve plan van aanpak, na het bedenken van de huisstijl, etc.
Verder wil ik de eindreflectie aan de hand van STARR schrijven. Dit heb ik de vorige periode namelijk niet gedaan. Ik kies er bewust voor om dit alleen tijdens de eindreflectie te doen, zodat ik tijdens de andere reflecties de vrijheid heb om zelf te schrijven wat ik wil.
​
Kwaliteit
Allereerst ga ik natuurlijk onderzoek doen. Om de kwaliteit van mijn onderzoek te verhogen, ga ik informatie verzamelen van meerdere platformen. Deze informatie voeg ik samen waarna ik ga bekijken wat het meeste voorkomt. Deze tips en trucs zijn - voor mij - betrouwbaarder.
Verder wil ik alle informatie in de statistieken van mijn Instagram opschrijven, dit is voor mij het nulpunt. Elke week wil ik deze statistieken opnieuw opschrijven om te bekijken wat er is veranderd. Normaal gesproken zou je dit een keer in de twee weken of misschien zelfs iedere maand doen maar omdat ik maar acht/negen weken de tijd heb, wil ik het iedere week doen. Op deze manier kan ik zien of ik nog op de goede weg zit.
En verder reflecteer ik natuurlijk na elke activiteit om te bekijken wat ik heb gedaan en of ik mezelf eventueel moet bijsturen.
​
Planning
In de vorige planning werkte ik met de weeknummers van een schooljaar. Deze periode stap ik over op de weeknummers van een kalenderjaar omdat dit eenvoudigers is.
​
Week 46: 9 tot en met 15 november
Beginnen met het opschrijven van de wekelijkse statistieken. Onderzoek + samenvatting maken.
Week 47: 16 tot en met 22 november
Lijst opstellen met punten die ik wil verbeteren of die ik voor het eerst wil uitvoeren.
Week 48: 23 tot en met 29 november
Opschrijven wat ik wil vertellen, welke onderwerpen ik wil behandelen en wat mijn doelgroep/niche is, etc.
Week 49: 30 november tot en met 6 december
Onderzoek doen naar mogelijke huisstijlen en beeldtalen + mijn eigen huisstijl en beeldtaal bepalen.
Week 50: 7 tot en met 13 december
Onderzoek doen naar mogelijke feed combinaties en kleuren die passen bij mijn boodschap + dit voor mijn eigen feed bepalen
​
Week 51: 14 tot en met 20 december
Onderzoek doen naar captions en geotags + bepalen hoe ik dit ga inzetten voor mijn eigen profiel.
​
Week 52: 21 tot en met 27 december (kerstvakantie)
Onderzoek doen naar hoe je het beste een hashtag onderzoek kunt uitvoeren + een hashtag onderzoek uitvoeren.
​
Week 53: 28 tot en met 3 januari (kerstvakantie)
Alles boven mijn feed aanpassen: profielfoto, biografie, highlights, etc.
Week 1: 4 tot en met 10 januari
Mijn eigen gedrag vergelijken met de tips die mensen geven. Wat doe ik al en wat kan ik nog verbeteren?
Week 2: 11 tot en met 17 januari
Deadline 15 januari
​
​
Risico’s
Er zijn altijd risico’s ook al vind ik dit wel de moeilijkste vraag van het hele plan van aanpak. Wat een risico kan zijn, is dat de informatie die ik gebruik niet klopt en dat daardoor het advies wat ik opvolg niet zorgt voor een groei op Instagram.
Wat ook een risico kan zijn, is dat ik mijn eigen account wil verbeteren. Doordat het persoonlijk is, durf je minder snel een risico te nemen dan wanneer je het voor een ander doet.